Blog

Proposta cap de setmana 25 i 26 de març

Des d’ací vos fem una proposta d’activitats per fer el cap de setmana.

Ací teniu més informació.

17436080_607565646106353_7641665533794707992_o

Salut!

Anuncios

ENTORN, PERSONES, HERBES I CUINA

Sol; camp; Mas de l’Arboleda; persones amb ganes de compartir, donar i rebre coneixements en un entorn idíl·lic i primaveral. Tots i totes juntes i de les mans d’Ausiàs Jordà Corrales vam iniciar el que es pot considerar la 1a TROBADA D’´HERBES MENGÍVOLES AL MAS DE L’ARBOLEDA promoguda des de l’IES J.SEGRELLES D’ALBAIDA.

La jornada va donar el seu inici a les portes del Institut. Aquí ens varem dividir per compartir vehicles i fer l’aproximació a les instal·lacions del Mas. Una vegada cercats dins del paissatge rural que ens envoltava, Ausiàs començà l’explicació de diferents herbes que es trobaven en la base del edifici rural. Era l’inici d’una breu ruta explicativa entre el Mas i un camp conrreat. Van haver moltes sinèrgies. Es generaren diferents grups d’interés al llarg del cami. Grups que entre ells compartien un moment de tranquilitat i coneixement en vers de les plantes comestibles que afloren als marges dels nostres camps.

Entre histories populars de la veu de Toni Conca i les presentacions explicatives d’Ausiàs Jordà, els oïdors estaven lliurats a l’ensenyança del moment: Llicsons, camarrotjes, conillets, alls porros i un sense fí d’herbes que trobavem a les vores del camí.

Tot avançava pausadament. I en tornar al Mas vam començar a preparar lo que en un principi pretenia ser un Tast i que va acabar convertint-se en un Dinar de taula, mantell i forqueta. No hi ha res millor que l’improvització per aquests tipus d’actes. De les mans voluntarioses dels cuiners/es es varen crear AMANIDES (LLICSONS GRANS I PETITS, CONILLETS, ESPARECS, MELICS DE VENUS, GERDS, NAVIUS, FENOLL, PICADA DE FRUITS SECS, SAL I OLI), REGIRAT D’ESPÀRECS amb ous d’ànec i de gallina, TRUITA DE CONILLETS amb ous de les gallines del Mas de l’Arboleda, COCA DE CAMARROTJES, QUICHE D’ESPINACS I CAMARROTJES, MOST DE RAÏM ROSSETI elaborat al Mas i algun que altre producte que en aquest moment no em ve al cap. De peu al voltant de la taula, a l’ombra del Mas i després de cinc hores de compartir es va donar cloenda a l’activitat amb la sensació d’estar plé. I aqui crec que parle per tots i totes, PLENS DE NOUS MENJARS, de NOUS CONEIXEMENTS i de NOVES EMOCIONS I CONEXIONS INTERPERSONALS.

SALUT A TOTES LES PERSONES PER FER POSSIBLE QUE IXIR AL CAMP UN DIJOUS PEL MATI SIGA TAN MÀGIC I DIGNE.

 

DEL CAMP ERM A LA CUINA: LES HERBES MENGÍVOLES

El proper Dijous dia 9 de Març es realitzará una activitat al aire lliure, que vincula un entorn proper, el MAS de L’ARBOLEDA amb LES HERBES MENGÍVOLES.S’impartirá de les mans d’Ausiàs Jordà Corrales i tindrem el gust de fer un petit tast en les inmediacions del Mas. L’activitat es gratuïta per als estudiants del cicle d’agroecología i de 3 euros per als assistents que vinguen per compte propi. Aquests diners anirán destinats integrament a la gestió de l’activitat.

SALUT I HERBES

d'ausiàs.jpg

L’AULA AL CAMP L’ENSENYANÇA ACTIVA

El passat dia 3 de Febrer. El cicle d’agroecologia del IES J. Segrelles d’Albaida ens hem reunit en un entorn allunyat de les aules per seguir creixent en coneixement. En Alcalà de la Jovada i de les mans del nostre professor Xavi hem iniciat una breu introducció a la poda i empelt del cirerer. Després d’un bon esmorzar per a començar l’activitat amb força, ens hem dirigit al camp per iniciar la classe.

Tots i totes reunits hem començat aprenent les parts estructurals més important que defineixen al cirerer: les arrels, el coll, el tronc, la copa i els diferents brots, branques i gemmes. Tot aquest coneixement previ es important a l’hora de executar les feines de poda i empelt que varem realitzar a la pràctica. D’aquesta manera hem pogut determinar en un primer estadi del treball quin es l’estat de l’arbre i valorar com serà la fructificació durant la temporada. Seguidament amb l’ajuda dels estris necessaris (tisores de poda, serra, navalla per empeltar,etc) vam començar la poda i aclariment de la copa de l’arbre fins la forma productiva desitjada.

img-20170203-wa0026

Primer, vam eliminar les branques de fusta més grans que ja no tenien valor productiu. Després, continuarem la nostra labor podant les branques més fines per descarregar l’arbre de fruita i de xuplons que treuen una energia necessària per a que la resta del arbre puga fer els fruits amb el calibre desitjat.

img-20170203-wa0010

img-20170203-wa0031

img-20170203-wa0011

A continuació, la pràctica va derivar al procés de l’empelt. Primerament Xavi va seleccionar el patró o varietat a reproduir. Una vegada feta la selecció, vam aprendre la importància d’escollir les branques que seguien un model de creixement correcte o normal, es a dir, sense cap variació genètica que es manifeste en la disposició de les gemmes. Arribats a aquest punt, vam fer un tall perpendicular a la secció de la branca i allunyat de la medul·la (centre de la branca). Amb l’ajuda d’una cunya, obríem l’espai per poder col·locar l’empelt que prèviament li havíem donat la forma d’estaca. Posant atenció en fer coincidir les parts de les dues branques on existeix el teixit de reproducció cel·lular conegut com a càmbium. Per finalitzar el procés protegim amb bosses l’empelt i així mantenir unes condicions de humitat i temperatura adients que afavoreixen l’acceptació de l’empelt en l’arbre.

A mode de conclusió, dir que l’ensenyament en camp obert ha segut un èxit per raons clares. La participació dels dos grups d’agroecologia. La pràctica experimental realitzada en arbres de veritat i en un entorn natural. I la col·laboració de tots i totes, han fet possible que l’ensenyament travessara les parets de les aules. Després de rebre les classes magistrals asseguts als nostres pupitres, ens hem posat de peu per experimentar allò del que els llibres parlen.

Salut i agroecologia!!

Banc de llavors “Germina la Vall”.

De menut, sempre veia als meus avis guardar llavors d’algunes plantes per a sembrar-les l’any venint. D’una banda, resultava curiós i màgic veure com d’una llavor tan minúscula podia créixer any rere any una planta que donara uns melons tendrals tan deliciosos; d’altra, sempre resultava emocionant, endevinar quantes faves donarien les beines de la favera, la qual havia crescut després de dipositar dues o tres faves al sòl. Els meus avis practicaven la sobirania alimentària sense adonar-se’n. Ells eren lliures de plantar les seues llavors i provar els seus sabors preferits, amb la sola cautela de guardar llavor dels seus vegetals. Eren lliures d’alimentar-se de forma sana amb aliments de temporada i a més, custodiaven el patrimoni genètic de les llavors de la nostra benvolguda comarca. Però eixos hàbits s’han anat perdent i és més difícil trobar persones que, any rere any, guarden les seues llavors. Sense llavors tradicionals i autòctones, els nostres aliments depenen totalment de varietats comercials que converteixen les llavors en productes sense cap valor i, aleshores, estem abocats a perdre una riquesa patrimonial i un saber que ha passat de generació a generació.

En els darrers anys han aparegut arreu del territori, organitzacions que vetllen per la conservació d’aquest patrimoni genètic, els anomenats bancs de llavors. Aquestes organitzacions fan el que feien els nostres avis: multiplicar les nostres llavors. Un exemple d’aquests és el banc de llavors “Germina la Vall”, el qual va néixer de forma independent a Ontinyent al voltant de l’any 2010 i actualment està sota l’aixopluc de la Colla Ecologista “L’Arrel” d’Ontinyent i és una de les seues línies d’acció.

germina-la-vall_web

El banc de llavors “Germina la Vall” pretén conservar aquestes llavors en la nostra comarca. Actualment, la causa més gran d’aquesta erosió genètica, segons la FAO, és la substitució de varietats tradicionals, totalment integrades i adaptades en el nostre entorn, per varietats comercials dissenyades per grans empreses multinacionals.

Els objectius que s’hi pretenen en aquest banc de llavors són els següents:

  • Aconseguir que els ciutadans de la Vall d’Albaida i comarques limítrofes siguem conscients del problema a què ens enfrontem amb la pèrdua de les nostres llavors i afavorir que el consumidor final valore els fruits de les varietats tradicionals i els consumisca preferentment.
  • Obtenir adhesions d’agricultors ecològics professionals per a la multiplicació d’aquestes llavors i afavorir el conreu de varietats tradicionals.
  • Localitzar totes les varietats tradicionals que ens siga possible de la Vall d’Albaida i comarques adjacents, enregistrar-les, conservar-les adequadament, planificar la seua multiplicació i extreure les llavors.

Una de les últimes escomeses dels membres del banc de llavors és la construcció d’un xicotet hivernacle per a poder aconseguir la multiplicació de les llavors i així conservar aquest patrimoni sense ocupar sòl de les parcel·les. A més, s’han estat organitzant i classificant les llavors que es tenen en custòdia per a descartar llavors antigues i inviables i llavors que, a priori, són de poc interès.

Qualsevol persona que tinga aquestes mateixes inquietuds pot contactar amb el banc de llavors a través de la següent adreça electrònica i fins i tot, formar part d’ell.

bancllavorsvalldalbaida@gmail.com

Informació relacionada:

http://arrel-ecologista.blogspot.com.es/

https://www.facebook.com/collaecologistalarrel.ontinyent/?fref=ts#

http://www.llavorsdaci.org/

http://boscviu.blogspot.com.es/

Ajornament de la conferència d’Alfons Domínguez.

Com sabeu, teniem programada una conferència d’Alfons Domínguez per al passat dilluns 19 de desembre. Com que va ploure tant i es va suspendre tota activitat escolar a Albaida, lògicament la conferència no es va poder portar a terme.

En Aquests moments estem treballant per quadrar dates de nou i poder oferir la conferència després de les vacances. En saber alguna cosa ja la publicarem de nou a la web. Disculpeu les molèsties.

Salut!